Sikertörténeteink

Layla 4,5 éves és kicsi kora óta rosszalvó baba volt. Szavakat mondott 1 évesen már, de utána megállt a beszéd valamint a beszéd értéssel is sok gond volt és többször ismételgetett vagy nem volt oda vissza kommunikáció. Emiatt többször voltak hiszti rohamok is. Valamint 2 éves kora óta gyakran tikkelt az arcával. Kb 1 hónapja csináljuk a TSMT tornát és azóta többször átaludta az éjszakákat. Bészede érthetőbb, sokat kérdez azóta, alig ismétel és mindennapos az oda vissza kommunikáció, kérdésekre megfelelően válaszol. Nyugodtabb lett és szinte teljesen abbahagyta a tikkelést. Nagyon elégedettek vagyunk a torna eredményével és igazán hatásos módszer.

Nagyon örülünk, hogy Layla ilyen hamar ennyit fejlődött. Hamarosan mehetünk is csoportos tornára!

Millió köszönet Dorkának!!!

Adrienn, Zamárdi

Kedves Szülők”..és Mindenki,aki olvassa!

Már az elején azzal kezdeném,hogy a TSMT torna egy nagyon jó dolog,aminek hatására az én kisfiamat csodagyereknek mondták” és azóta is a pozítivumokat kapom az óviban..

Bende szeptemberben lesz 4 éves..az óvoda kezdésekor keztek erősödni a problémák vele…nagyon nehéz volt megélni a napiszítű problémákat..harapás…dühkitörés…bolyongás,nehezen induló beszéd,illetve bezárás a többi gyermek felé…és ami mégnezebbé tette a dolgot,hogy otthon nem csinálta…és ezek a dolgok sajnos nem múltak,max kicsit csillapodtak,de Bende arcán csak azt láttam,nem érti,mi történik és ez borzasztó volt..fél év útán óvodát váltottunk és elindultunk a lejtőn felfelé..több írányban elindultunk:hallásvizsgálat,pszihológus…itt szembesültem azzal,hogy autista gyanús és így találkoztunk a tornával,ami szinte abban a pillanatban hatott,ahogy az első gyakorlatokat probáltuk,mert két nap útán Bende 180 fokot fordult és az óviban azóta a pozítivumokat kapom..azóta mindennap egy ünnep és mindennap torna,mert szívesen csinálja és élvezi.

Már a második gyakorlatsort csináljuk és egy hét után tudja,mit kell csinálni..én egyénileg tornáztatom és nem kell kérlelnem,szívesen végzi…nagyon jók a gyakorlatok és mindenét megmozgatja….beszédje is nagyon sokat javult és kinyílt az óviban és sugárzik,lenyugodott..

Már a mindennapjaink része és ez így is marad,mert nekünk segített és ami jó”,azt nem engedjük!

Hanák Andi ( Balatonfüred)

Kisfiúnk Tomi 2 és fél évesen nem beszélt, nem értette amit kértünk tőle, figyelme is szétszórt volt, nem kötötte le semmilyen játék 2 percnél tovább.

Elvoltunk keseredve, hogy kezdi így majd el az ovit? Megijedtünk,felmerült bennünk hogy kisfiúnk autista!

Elvittük Dórihoz, mert olvastunk a Tsmt-Terápiáról az interneten.

Kaptunk otthoni feladatokat, és heti 2x elvittük Tomit egyéni tornára is Dórihoz! Az első két hétben nehezen lehetett Tomit feladathelyzetben tartani, kemény küzdelem volt a torna, de 2 hét után, már megszerette a tornát, és látszott a pozitív változás!

Elkezdtek jönni a szavak, leült velünk hosszabb időre játszani,figyelt ránk-szemünkbe nézett,és viselkedése nyugodtabb lett. Négy hónapig keményen tornáztunk Dórival, és meglett az eredménye:Tomi mondatokban beszél,mesét-mondókákat mond, megérti amit szertnénk tőle!Nagyon boldogok vagyunk,hogy időben rátaláltunk Dórira!

Köszönjük a segítséget, és a bátorítást!Így Tomi már mehet oviba!

Hajdú Attila ,Veszprém

3 éves kisfiam,Levente nem akart beszélni,bátortalan volt.Elvittem Dórához,1 alkalom után látványos fejlődésen esett át.Már sok mondókát tud, és bátrabb is lett. Ajánlom mindenkinek,tényleg hatásos.

Köszönjük drága Dóra.

K.Szilvia Balatonfüred

Lili 2 és fél éves korában még mindig nem beszélt és nem is értette, amit mondunk. Emiatt rengeteg konfliktusunk volt vele, nagyon gyakran hisztizett, keveset aludt, sokszor ébredve éjszakánként.Egy orvos ismerősünk segítségével találkoztunk Dorkával, aki miután felmérte Lilit, összeállította az első tornánkat.Az első 4 hónapban heti 5 alkalommal tornáztunk, 5 hetente jártunk ellenőrzésre és az új feladatsorokért. Az első hónap után kezdett szemmel látható lenni a változás, Lili elkezdett szavakban kommunikálni, egyre több mindent értett, radikálisan csökkent a hisztik száma és elkezdte az éjszakákat is átaludni.Az 5. hónaptól Lili már olyan tempóban fejlődött, hogy vissza kellett venni a torna mennyiségéből, már egyszerű mondatokban beszélt, a szókincse hihetetlen mértékben fejlődött, ha nyelvtanilag nem is tökéletesen, de képes volt kifejezni magát, megosztani velünk a gondolatait, elkezdett együttműködni és szót fogadni.Most a 9. hónapban tartunk, egész nap beszél, nyelvtanilag lassan megközelítve a korosztályát, könnyen tanul mondókákat, énekeket, melyekkel egész nap szórakoztat mindenkit. Tornázni már csak szükség esetén szoktunk, szintfenntartás jelleggel. A játéktevékenységét is nagyban befolyásolta a torna, kreatívabban és önállóan képes játszani. A hiszti gyakorlatilag megszűnt.Természetesen ez a 9 hónap nem volt egyszerű, a tornaciklusokban minden 2. hét a „visszaesés”, éjszakai nem alvás és hiszti jegyében telt, ahogy Lili agya próbálta az ingereket feldolgozni. Sosem adtuk fel, sosem hagytuk ki a tornát, lányunk ellenállását, tiltakozását legyőzve.

Mindenkinek csak javasolni tudjuk a TSMT, a mi életünkben radikális változást hozott. Dorkának és a TSMT tornának köszönhetően Lili megkésett beszédfejlődését teljesen sikerült orvosolni.

Köszönjük neked, Dorka!   Kajsza Judit, Balatonfüred

Ádám, a kisfiam, aki most 4,5 éves, születésétől fogva sírós, nyugtalan baba volt. Mozogni nem szeretett! 10 hónaposan Dévény tornát kezdtünk Vele, melynek hatására 13 hónaposan megtanult mászni,18 hónaposan járni. De egyedül felülni, biztosan, esés nélkül járni csak 2 évesen tudott. Mozogni nem szeretett,3 évesen is sokszor kellett karban vinnünk, a bölcsődében csak csendben üldögélt, nem játszott senkivel és semmivel.Sajnos a szobatisztasággal is gondok voltak (vannak), ezért 2,5 évesen pszichiáterhez kerültünk,Ő ajánlotta Dórit, és a TSMT tornát. Kisfiam hamar elsajátította a tornát, szívesen énekelte a kapcsolódó dalocskákat.Szerencsére be tudtuk építeni a napirendünkbe, még most is hetente 2x legalább, nem kötelező jelleggel, hanem a játék részeként.A torna hatására Ádám elérte mozgásban azt amit társai is tudnak. Szeret futkározni, mászni, futóbiciklizni, nagy csúszdán lecsúszni, ugrál az ágyon, egyedül megy fel a lépcsőn (lejönni még fél, fogni kell a kezét),szóval mindent, amit eddig nem mert megtenni.Közvetve azt is a torna számlájára írom, hogy sokkal közvetlenebb lett, szívesebben próbál ki új dolgokat, és MEGTANULT JÁTSZANI!

Nagyon köszönjük Dóri!  Réder Ildikó(Veszprém)

2015 Októberében kerestük fel a Dorottyát az óvónőink javaslatára.A 4 éves fiam figyelmével voltak problémák. Itthon is észrevettük, hogy nem tud leülni tíz percig egyedül játszani, semmi nem köti le huzamosabb ideig a figyelmét, és keze, lába állandó mozgásban van. Az oviban is hasonló volt a helyzet. Nem lehetett lekötni, és a csoportos foglalkozásokon nem igazán lehetett leültetni.Kapcsolatteremtéssel is gondjai voltak, lökdöste, piszkálta a gyerekeket ha azt akarta, hogy rá figyeljenek. Negatív viselkedéssel hívta fel magára a figyelmet! Játék közben inkább rombolt, mint épített. Étkezés közben nem szeretett nyugalomban ülni a széken, gyakran felállt, a székkel hintázott.Dorottya felmérte a fiamat, és kiderült, hogy idegrendszeri éretlenségről van szó.Kaptunk egy feladatsort, amit hetente háromszor kellett itthon gyakorolnunk, nagy labda, ugrálókötél, és gördeszka segítségével, ill. hetente egyszer mentünk a Dorottyához, aki még plusz feladatok kiegészítésével egyénileg foglalkozott Áronnal.Hat hét után már észrevettük a változást!Az óvónők is elkezdték dicsérni. Azóta sokkal figyelmesebb, ma már sokat társasozunk, olyan dolgokat játszunk, ami igényli az odafigyelést, és egyáltalán nem esik nehezére leülni, és akár huzamosabb ideig nyugodtan odafigyelni.

Nekem ez volt a legszebb karácsonyi ajándék, köszönjük szépen Dóri néni!!!!

Dr. Filepné Horváth Réka (Veszprém)

Dávid 2010.04.hó-ban született,1,5 évesen elkezdett rohangálni úgymond hiperaktív volt.Figyelmetlen volt , nem tudott feladatban maradni, leülni játszani egyáltalán nem volt hajlandó.Beszéde azaz hadarása érhetetlen volt, a kérdésre nem válaszolt, oda nem illő dolgokról kezdett el sokszor hablatyolni!Mivel nem értettük mit szeretne, sokat hisztizett, türelmetlenkedett….dührohamai voltak…kezelhetetlen volt.Szeptemberben kezdtük a TSMT tornát, már a harmadik turnust csináljuk.A Tsmt-torna hatására Dávid érthetően beszél , odafigyel, szótfogad az óvodában egyre többet csinálja a feladatokat.Szinte észrevétlenül indult be nála a beszéd. Nyugodt , kiegyensúlyozott, nem hisztizik.Időben el kell kezdeni!Köszönjük!

Magyar Iza (Veszprém)

Bazsinál 4 éves,kisfiúnknál, sajnos nem indult el a beszéd,ha szóltunk hozzá nem figyelt még a nevére sem. Többen azzal nyugtattak bennünket,hogy majd beérik, hiszen a fiúk lassabban érnek!De sajnos nem így volt! Az otthoni TSMT-feladatsor hatására, beindult a beszéde, a figyelme is javult! Szívesen tornázik apával!:)

B.Gabi, Balatonfüred

A torna elkezdése előtt kisfiúnk nem kommunikált, nehezen lehetett rávenni egyszerű feladatok leutánozására, elvégzésére. A Tsmt segítségével hétről-hétre javult a helyzetünk, nagyon hamar eljutottunk oda, hogy Bence jobban tudta a tornagyakorlatok sorrendjét, mint mi szülők. Az esti torna a napjaink részévé vált. A napi rutin fontos gyermekünknek, ha éppen kimaradt egy torna, hiányolta. Nagyon jó volt látni, hogy az új feladatsorok elkezdése után milyen gyorsan megtanulja azokat a mozgássorokat, amelyek az első pár alakalommal nehezen mentek, és rövid idő alatt mennyi új készséget szerez. A képes napirend bevezetésében is segített, mivel a feladatokat is kártyákkal jelöltük. Kisfiunk sokat fejlődött, mind mozgásban, mind kommunikációban, és meggyőződésünk, hogy a Tsmt sokat segített.

B.Zoltán (B.szőlős)

Máté 11 éves, ataxiás. Mozgásfejlődését tekintve, mindent a hátsó határon kezdett ( fordulás, mászás, felülés), viszont az önálló járás kialakulása késett ( elmúlt másfél éves). Bizonytalanul lépkedett, és sokat esett. Beszéde későn alakult ki.Óvodás korában a Pedagógiai Szakszolgálat-nál kapott konduktori,logopédiai, gyógypedagógiai fejlesztést.Mellette HRG úszásra vittük. A mozgásfejlesztésekkel járása stabilabbá vált,megtanult futni, egyre ügyesebb a lépcsőzéskor is, beszéde is érthetőbbé vált.A finom motorikán még van mit fejleszteni, de ebben is sokat ügyesedett.

Dórira az iskolán keresztül találtunk rá,5 hónapja állunk kapcsolatban Vele. Máté mindig is szeretett mozogni.Dóri felmérését is nagyon szívesen csinálja. A célirányos fejlesztő torna nagyon jó hatással van rá mozgásilag, és gondolkodásilag egyaránt.

Szarkáné P. Amarilla, Várpalota

Ákos, 4 éves korában nyugtalan alvása, dührohamai miatt kezdtük el a TSMT tornát, valamint az óvoda is jelezte, hogy még nem alakult ki a testképe, kézdominanciája; illetve feladattudata, feladattartása, irányítható figyelme is elmaradást mutat. Kezét nem csak rajzolásra nem használta, de eséseknél nem támasztott ki, így folyamatosan orra, arcra esett, egyik metszőfogát el is kellett távolítani. Már néhány hónap torna után javulást éreztünk Ákosnál. Nyugodtabb lett, kialakult a kézdominanciája, valamint elkezdett embert és különböző formákat rajzolni. De a legfontosabb, hogy végre megtanult ügyesen esni. A gyakorlatokat heti 3-4 alkalommal végeztük, néha nagy türelem és következetesség kellett. Kisfiunk ezután hamarosan megtanult biciklizni, majd 5 éves korára elsajátította az úszás és a korcsolyázás alapjait. Feladattudatában, figyelmében, kitartásában is javulást érzünk, bár még mindig egy kis örökmozgó, de jóval nyugodtabb lett. Most jó egy év után érkezett el a pillanat, hogy Dóri néni szerint befejezhetjük a tornát.Mivel egy terápia nem csupán a feladatoktól, hanem a rendszerességétől is függ, ezért ajánlanám mindenkinek, hisz a TSMT torna nagy előnye, hogy otthon, viszonylag kevés eszköz segítségével elvégezhető, s Dóri néni szaktudásával, határozottságával, motivációjával és gyerekszeretetével mindent megtesz azért, hogy a 6-8 hetenkénti találkozások alkalmával a gyerekek ne csak a feladatokat, a munkát lássák, hanem szívesen jöjjenek legközelebb is.

K. Judit Balatonfüred

Kisfiunkkal, Dénessel 16 és fél hónapos korában találtunk rá Dórira és az általa alkalmazott TSMT módszerre. Azóta is járunk hozzá és kitartóan csináljuk, mert ez a terápia nagyon sokat segített Dénes fejlődésének beindításában. Azt sajnáljuk, hogy nem találtunk rá előbb!

Kisfiunk mozgás és beszédfejlődése megkésett, pontos kiváltó okát máig nem tudjuk. Korai fejlesztésekre járunk, aminek egyik szerves része a TSMT.

A terhesség problémamentes volt, a szülés is. Dénes 9/10 Apgar értékkel jött a világra.

A probléma a bal oldalasságával kezdődött, nem szeretett hason feküdni illetve nem emelte úgy a fejét, ahogy „elvártuk” tőle. 3 hónapos korában kezdtünk Dévény tornára járni Veszprémben egy barátunk javaslatára, ahol előbb feszesnek majd lazának nevezték. 6 hónapos korában kezdtünk fejlődésneurológiára és konduktív fejlesztésre járni Dénessel szintén Veszprémben. Dénes fejlődgetett, a nagy mozgásokat is szépen kezdte csinálni kis késéssel. 10 hónaposan vittük el Cranio Sacralis terápiára, ami hatásosnak bizonyult. Dénest 13 hónaposan elengedte a dévénytornász illetve a fejlődésneurológus is, mert hogy kicsit megkésett a mozgásfejlődése, de már nyár végére futni fog … nem így történt…

Egy barátunk javaslatára kezdtünk Dórihoz járni … és nagy változások történtek … Az első edzéstervet követően Dénes már egy kezét fogva sétáltatható volt, elkezdett hangokat kiadni, majd elkezdte ciklikusan mondogatni „bababa, papapa, mamama”, a második edzésterv alatt végre elindult egyedül, kapaszkodás nélkül … nagyon boldogok voltunk …A gyakorlatok könnyen kivitelezhetőek, Dénes szinte mindet szereti. Nagyon sokat segítenek a mozgáskoordináció, egyensúly javításában, beszédfejlődés beindításában.Mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

Ivett dr. Schleicher (Veszprém)

Kislányunk, Anna 2 évesen még nem mondott szavakat, a viselkedésével is problémáink voltak (gyakori hisztik , nem értette amit kértünk tőle)!Ismerősünk ajánlotta Dórit és a TSMT-Tornát, Dóri felmérte, Annát és kiderült, hogy idegrendszeri éretlenség, csecsemőkori reflexek fennmaradása kimutatható. Elkezdtük a TSMT-Terápiát, otthoni feladatokat kaptunk, és 5 hét után mentünk kontrollra! A feladatoknál az elején nehéz volt Annát aktivizálni, de 1 hét után már szívesen csinálta a tornát, és nem volt ellenkezés!Ha ügyesen csinálta megtapsoltuk, megöleltük, és ez nagyon tetszett neki, jó időtöltés volt a családnak! Már az első feladatsor után látszott a pozitív változás: jobban figyelt, lehetett vele könyvet nézegetni, elkezdte utánozni az állatok hangját, megjelentek szavak :anya,apa,cica, beszédértése is javult! 4 Tsmt-feladatsor után beindult teljesen a beszéde, mondatokat, mondókákat mond, kicsit még pöszén :)!

Köszönjük a segítséget! Nagyon megvagyunk elégedve!

N.Anna Tapolca