TSMT terápia

A TSMT terápia (Tervezett szenzomotoros tréning) egy olyan terápia, melynek alapja egy neuro-szenzomotoros szemléletű mozgásvizsgálat. A vizsgálat során meg tudjuk állapítani, hogy a különböző problémák hátterében organikus, idegrendszeri éretlenségről van-e szó vagy pedig lelki eredetű-e a probléma. A vizsgálat alapján mérhető, hogy az egyes területek (idegrendszer, mozgáskoordináció, taktilis [érintési] terület, ritmusérzék, egyensúly, keresztmozgások, stb.) érettsége hány százalékos, és hogy melyek azok a területek, amik fejlesztésre szorulnak.

Kiválóan alkalmazható a módszer a koraszülött, megkésett beszédfejlődésű, megkésett mozgásfejlődésű, autista, magatartásproblémás, hiperaktív és figyelemzavaros gyerekeknél.

A tervezett szenzomotoros torna olyan speciális terápia, amelyben mozgásos feladatok által serkenthető az idegrendszer, az értelmi és szociális funkciók érése!

A gyakorlatokkal olyan érzékelési csatornát ingerlünk, amely a mozgásfejlődésben már magzati korban is meghatározó. Ez az úgynevezett vesztibuláris érzékelés, amely az egyensúly és a testhelyzetek érzékeléséért felelős. Ez az érzékelési csatorna már magzat korban működésbe lép, és nagyon sok agyi területtel áll kapcsolatban.

Ingerlésével tehát a teljes idegrendszerre képesek vagyunk hatni!

A TSMT terápia lényege

A vesztibuláris ingerek az egész idegrendszerre hatással vannak. Ezáltal a lelassult, elakadt érési folyamatok a terápia hatására beindulnak, működésbe lépnek, így segítve elő a sérült funkciók normalizálását.

TSMT terápia